(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
pravé italské tiramisu
Potřebné ingredience
2 žloutky 2 lžíce cukru krupice 50 ml dezertního vína, nejlépe marsala 250 g mascarpone 250 ml smetany ke šlehání 200 g cukrářských piškotů 150 ml silné kávy 50 ml likéru amareto 4 lžičky kakaa holandského typu
Postup přípravy
1. Ve vodní lázni (nebo v míse, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou) ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přilijeme dezertní víno a prošleháme. Nádobu s pěnou odstavíme a necháme vystydnout.
2. Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém.
3. Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem.
TYP:Mascarpone můžete nahradit jemným měkkým tučným tvarohem nebo žervé. Použít můžete samozřejmě také libovolný oblíbený likér a cukrářské piškoty nahradit dětskými nebo plátem piškotového korpusu.
Barevných pruhů ve sklenici docílíte namočením piškotů v každé vrstvě do jiného, barevně odlišného nápoje nebo poprášením kakaem.
Tiramisu se často připravuje ve větší formě nebo míse a vychladlé a ztuhlé se pak krájí na jednotlivé porce.
2. Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém.
3. Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem.
TYP:Mascarpone můžete nahradit jemným měkkým tučným tvarohem nebo žervé. Použít můžete samozřejmě také libovolný oblíbený likér a cukrářské piškoty nahradit dětskými nebo plátem piškotového korpusu.
Barevných pruhů ve sklenici docílíte namočením piškotů v každé vrstvě do jiného, barevně odlišného nápoje nebo poprášením kakaem.
Tiramisu se často připravuje ve větší formě nebo míse a vychladlé a ztuhlé se pak krájí na jednotlivé porce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé